ENVIRONMENTAL FIENDLY COFFEE | VANAF € 40,- GRATIS VERZENDING

Koffie zet Tips


Je hebt heerlijke koffiebonen gekocht maar wat nu?

De lekkerste koffie kan je helaas 'verpesten' door de koffie niet goed te zetten.. Dit gebeurd vaker dan je denkt! Een kleine aanpassing aan je maler kan al wonderen doen. Maar ook kan je machine al oud zijn en daardoor kunnen je maalschijven aan vervanging toe zijn. Het heeft allemaal invloed op je koffie. 

Hieronder wat koffie tips. 

1. 
Koffiebonen zijn maar beperkt houdbaar en verliezen snel hun beste aroma’s. Het beste is om koffiebonen binnen 3 maanden na de branddatum te gebruiken.

2.

Bewaar de koffie zorgvuldig: Koffie kan je beter geen lange tijd bewaren. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk lucht bij komt.

3.

De juiste koffiemaling vlak voor je koffie zet: Elke zetmethode heeft een ideale maalgraad voor de koffiebonen. Daarom is een koffiemolen het belangrijkste instrument om in te investeren. Hoe verser de maling, hoe beter de koffie die je zet. Check ook van tijd tot tijd je maalschijven!

4.

De juiste conditie van het water: Gebruik altijd vers en koud water.

5.

De grammage is de verhouding tussen koffie en water: Dit is afhankelijk van het type koffie en de zetmethode. Hoe meer grammage, hoe krachtiger de koffie. 

6.

De watertemperatuur: Schenk nooit kokend water op de gemalen koffie, dit is niet goed voor de smaak. Beste temperatuur is tussen de 92 en 96 °C.

7.

De contacttijd tussen het water en de koffie: Het water heeft een bepaalde tijd nodig om de verschillende oplosbare stoffen uit de gemalen koffie te onttrekken. Dit noemen we extractie. De maalgraad is bepalend voor de doorlooptijd en de extractie. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe korter de doorlooptijd is. Als de maling fijn is, dan is er een langere contacttijd met een hogere extractie. Verder is het ook afhankelijk van de hoeveelheid water, de temperatuur, de druk en de structuur van de filter.

8.

Kies de favoriete zetmethode: Op basis van de koffiemaling, het type koffie en je eigen favoriet om koffie mee te zetten.

9.

Het koffiekopje verwarmen voor je de koffie zet.

10.

Drink de gezette koffie zo snel mogelijk.